7. juli 2021
På bostedet Stentoft går de ikke ud i naturen, men ind i naturen. En fast aktivitet med friluftsliv med en dedikeret pædagog i front giver energi og håb for beboere med psykiske udfordringer.
Shelterture, båltænding med tændstål, fluefiskeri, træsnitning, vinterbadning og saunagus i telt. Det er blot nogle af de aktiviteter, som en række beboere på bostedet Stentoft oplever på deres ugentlige friluftsaktivitet.
De mange oplevelser under åben himmel i de smukke omgivelser ved Sønder Stenderup ud mod Lillebælt har givet god energi hos beboerne. Mange af dem kæmper med en dobbeltdiagnose og mange års misbrug, men de nye oplevelser får flere af dem til at løfte hovedet og tro på et bedre liv.
I spidsen for friluftsaktiviteten står socialpædagog Kenan Okutan, som har stor respekt for og kærlighed til naturen.
”På holdet siger vi, at vi skal ind i naturen og ikke ud i naturen. Det er en måde at understrege, at vi lader os omfavne af naturen. Det er et sted, hvor vi kan slappe af og nyde den gave, som naturen er. Den stiller ikke krav til vores beboere, men er et fristed”, fortæller Kenan.
Omvendt til naturen på seminariet
Kenan blev selv omvendt til naturen, da han gik på pædagogseminariet, hvor han mødte en meget engageret lærer, der for alvor fik åbnet Kenans øjne og sanser for naturens muligheder.
”Det var virkelig ret vildt. Som alle andre har jeg gået ture i skoven, og syntes det var rart, men min lærer lærte mig at bruge og nyde naturen på et dybere plan, og det bruger jeg nu”, fortæller Kenan.
Det er den såkaldte nordiske skole inden for friluftsliv, som han er inspireret af i modsætning til den engelske model, Outdoor Living. Mens Outdoor Living er baseret på konkurrencer, så er den nordiske tilgang, at mennesket stille og roligt skal komme i harmoni med naturen uden krav – det handler om at få ro i sindet.
”Når vi er afsted, så gør vi noget – såsom at tænde bål, vinterbade og tage en tur i et hjemmelavet saunagus-telt. Vi har alle forskellige opgaver, som vi fordeler på demokratisk vis – og stille og roligt slapper beboeren af, og vi får nogle gode snakke, som handler om alt muligt andet end de mange problemer i deres liv med blandt andet stoffer”, fortæller Kenan.
Beboerne overrasker og udfordrer
Inde i naturen gør beboerne ting, som ingen forventede. Vinterbadning er bare et af mange eksempler på, at de udfordrer sig selv.
”Der er flere, der overrasker og viser nye sider af dem selv. En af de andre ting, vi oplever, er, at mange af de roller, de ellers har, ændrer sig her. Normalt er der et meget autoritært hierarki i grupper med et misbrug. De stærkeste bestemmer. Det er ændret her, da vi er i et helt andet miljø, og alle beslutninger bliver taget demokratisk”, siger Kenan.
Opbakning fra kollegaer
En af forklaringerne på friluft-succesen er, at der er opbakning blandt det pædagogiske personale på Stentoft. Efter en tilvænning bakker alle nu op om, at Kenan skal afsted den planlagte dag om ugen. Alle aktiviteter skal føres ud i livet som lovet.
Nogle gange er der måske kun én beboer med, og andre gange er der 8. Men afsted skal de, og kollegerne støtter det og deltager også i aktiviteterne, hvis det er muligt.
Glad og realist
Kenan er glad for sit job og stolt over projektet. Men han er også realist. En gang vinterbadning forvandler ikke en beboers liv med et trylleslag, men han er overbevist om, at frisk luft og de mange aktiviteter gør en forskel til det bedre for beboerne.
”Mange har haft et morads af et liv. Kaotisk og trist. Vi giver dem nogle oplevelser, som kan give deres liv noget, de ikke har oplevet før. Jeg er sikker på, at det skubber dem i en bedre retning, og de kan måske tage nogle bedre beslutninger, end de har gjort før i deres liv”, slutter Kenan Okutan.