Meningsfulde aktiviteter

7. juli 2021

Ved stædigt at holde fast i et aktivitets-program er der kommet mere mening i hverdagen både for personale og beboere på bostedet Stentoft i Sønder Stenderup ved Kolding.

På bostedet Stentoft fylder de daglige aktiviteter mere og mere.

En del beboere deltager i de aktiviteter, som kører hver dag lige meget hvor mange, der dukker op, fortæller bostedets leder Mette Hvidberg-Hansen. 

Aktiviteterne er blandt andet udeliv, køkkenhave, syning, keramik, fitness og kunstmaling. Bostedslederen glæder sig over det stigende aktivitetsniveau. 

”Jeg synes vores prioritering af aktiviteterne er er en succes. Vi kan nu høste frugterne af, at vi troede på det her og valgte, at det skulle prioriteres, og det bliver det. Aktiviteterne kører hver dag, uanset hvor mange, der deltager. Beboerne står dog ikke jublende op om morgenen. Der skal stadig et stort motivationsarbejde til, men det kører,” fortæller Mette.

Vi har alle brug for noget i vores liv, der giver det indhold og mening


Mette tror på, at mennesker kan forandre sig og rykke videre, og hun holder fast i sine visioner. Én af dem er, at alle mennesker skal have noget i deres liv, der giver mening. At man regner med dem, og de har en funktion.

”De fleste mennesker med et misbrug og andre psykiske udfordringer oven i, lever et forfærdeligt liv, hvor stofferne og at blive høj er den eneste mening med livet. Alt andet bliver glemt, ignoreret eller bedøvet. Det bliver primitiv behovsstyring, og et langvarigt misbrug skaber ofte permanente skader, og det giver endnu flere udfordringer. Vi tilbyder et alternativ til stoffer eller i det mindste en pause”, siger hun.

Vigtige principper for aktiviteter


Efter en række tiltag er aktiviteterne fast på programmet. Det kører, og det skyldes primært, at Stentoft har holdt fast i tre principper:

  • En aktivitet må ikke aflyses.
  • Det ansatte personale skal stå for det.
  • Det ansatte personale skal brænde for aktiviteten.

Mette forklarer:

”Vores erfaringer er, at når vi hyrede en udefra – en naturvejleder eller andre, så kunne interessen godt stimuleres lige i starten. Men personalet blev lidt støttepædagog-agtige. Og i takt med det røg lidt af engagementet. Nu arrangerer den kollega, der brænder for en særlig ting, en beskæftigelse. Den entusiasme smitter alle”.

Mette og ansættelsesudvalget har ikke udvalgt personalet efter kunstneriske talenter eller interesser. De særlige talenter var der. Det er dog ikke tilfældigt, mener hun.

”I vores fag har de fleste mange interesser og jern i ilden. Da vi begyndte at planlægge, havde vi så mange talenter lige omkring os. Kunstmaler, naturkyndige, udelivsspecialister, keramik-øvede, designere, fitness-eksperter. Så vi kunne bare gå i gang, og så skulle det koordineres med det, beboerne interesserer sig for. Det holdt vi en del møder om.”

Smittende engagement


Mette oplever personalets engagement som meget smittende.

”Det er min oplevelse, at alle ansatte synes, det er blevet en mere spændende hverdag, og det smitter af på beboerne. De får noget sammen, som ikke handler om ADL, struktur eller misbrug. Her er samværet i centrum”, fortæller lederen.

Træerne vokser ikke helt ind i himlen – heller ikke på Stentoft. Så der skal arbejdes med at skabe motivation hos beboere.

Nogle falder fra i en periode, og kommer så tilbage. Det altafgørende er, at programmet er stabilt og bliver ved.

”Somme tider kan en medarbejder sidde helt alene med sin aktivitet, men det er ok. Beboerne oplever, at vi åbner aktiviteten på det lovede tidspunkt og bliver ved. Det giver troværdighed, og beboerne kommer igen.”

At være glad er et skridt fremad


For nogle af beboerne giver aktiviteterne et godt skub fremad.

”Vores beboere skal finde deres vej til et bedre liv, og det hjælper vi med. For nogle er det egen bolig og måske en joblignende beskæftigelse, men for andre er det andre ting, der skal til for at få et godt og værdigt liv. Vi hjælper dem så godt, vi kan, med at finde deres vej. Og de faste aktiviteter gør en forskel. Og hvis nogen af dem lægger sig på deres seng om aftenen, og inden de falder i søvn tænker; det var en god dag i dag. Ja ….så er jeg glad”, siger Mette Hvidberg-Hansen.

Scroll to Top